Čína: Annanovo mierové úsilie v Sýrii je dôležitejšie, než kedykoľvek predtým

08.06.2012 Celý región

Peking 8. júna (TASR) - Čína dnes vyzvala vládu aj ozbrojenú opozíciu v Sýrii na zastavenie násilia a dodržiavanie mierového plánu medzinárodného vyslanca Kofiho Annana. Úsilie bývalého šéfa OSN je podľa Pekingu teraz dôležitejšie, než kedykoľvek predtým.

"Vyjadrujeme silné odsúdenie nedávneho barbarstva zahŕňajúceho útoky proti nevinným civilistom, osobitne ženám a deťom, a dúfame, že páchatelia budú čo najskôr potrestaní podľa zákona," uviedol hovorca čínskej diplomacie Liou Wej-min. K vyhláseniu došlo v čase narastajúceho medzinárodného tlaku na podporu tvrdších krokov voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, informovala agentúra Reuters.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil za "nevýslovné barbarstvo" najnovšiu masakru desiatok dedinčanov, ktorých podľa správ zabili provládne sily v Sýrii. Bezpečnostnú radu OSN vo štvrtok varoval, že hrozba premeny konfliktu v Sýrii do rozsiahlej občianskej vojny je "bezprostredná". Podľa neho nastal čas zvýšiť tlak na Damask na zastavenie násilia.

Čína opakovanej deklarovala nesúhlas so zahraničnou intervenciou v Sýrii.
 

Vyberte región